Steeds meer tweedehands auto’s staan geregistreerd als import auto. Hier wordt vaak tijdens de verkoop niet over gepraat. De koper denkt hier meestal simpelweg niet aan en de verkoper vertelt het uit zichzelf meestal niet. Hoe kom je er achter? En wat moet je allemaal weten?

 

Wat is een import auto?

Een import auto is een auto uit het buitenland. Deze is niet via de reguliere importeur als nieuwe auto, maar op een zeker moment via een alternatief importkanaal ons land binnengekomen.

Hoe weet je of het om een import auto gaat?

Dit kun je achterhalen aan de hand van het kenteken via RDW of doe de gratis kentekencheck bij Occasionkeuring Nederland. Kijk naar het ‘Bouwjaar’ en ‘Eerste Registratie Nederland’, als deze datums verschillend zijn dan is de auto geïmporteerd vanuit een ander land. Zijn deze datums gelijk, dan gaat het om een ‘Origineel Nederlands Voertuig’.

 

Risico’s import auto

Het grootste en meest voorkomende risico is dat de auto schade heeft gehad en/ of de kilometerteller is teruggedraaid. Bij veel gebruikte auto’s is de tellerstand onjuist. Er wordt vlak voor de kentekenregistratie bij de RDW gesjoemeld met de kilometerteller. Hierdoor is de kans dat je wordt opgelicht wanneer jij een reeds in Nederland geregistreerde auto koopt, met historie in het buitenland, groot.

Zeker zijn dat het een betrouwbare aankoop is? Doe dan een chassisnummer (ook wel VIN-nummer) check. Achterhaal het autoschadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. Dit is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto.

 

import auto

Check jouw tweedehands import auto voor aankoop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe voorkom ik een miskoop?

1. Check de kilometerstand

In Nederland zien we veel fraude met kilometerstanden. Een auto met een lage kilometerstand levert meer op, dit is voor handelaren dus een makkelijke manier om snel meer waarde aan de auto te geven. Controleer dus de onderhoudsboekjes met stempels. Zo weet je of de auto netjes is onderhouden. Zijn er geen onderhoudsboekjes aanwezig, dan weet je vaak al genoeg. Heb je nog twijfels, bel dan naar het autobedrijf die de onderhoudsbeurten heeft uitgevoerd.

Bekijk of de gebruikerssporen passen bij de kilometerstand en controleer de auto op deukjes en krasjes aan de buitenkant. Hou er rekening mee, auto’s die verdacht goedkoop geprijsd zijn blijken in de praktijk vaak iets te verbergen. Tweedehands auto’s die duidelijk buiten de range vallen, kun je dus beter links laten liggen.  Twijfels? Doe altijd een gratis kilometerstand check.

Lees meer Koop geannuleerd vanwege tellerfraude

 

2. Check het chassisnummer

Ook wel VIN (Voertuig Identificatie Nummer) kan veel informatie geven over de auto. De reden dat je een chassisnummercheck doet is omdat het kenteken niet altijd Nederlands is geweest. Vraag hierna en controleer of deze overeenkomt met het nummer wat in de auto staat. Alles kan veranderen aan de auto, behalve het chassisnummer. Je kunt hiermee een rapport opvragen waarmee je inzicht krijgt in de autohistorie, eventuele schade en kilometerstandregistratie. Zo kun je controleren of de verkoper de waarheid spreekt en of je geen ‘kat in de zak’ koopt.

 

3. Controleer de auto op schade

Mocht de auto schade hebben gehad, dan is dit vaak op een goedkope manier hersteld. Dit kun je zien aan de onderdelen en het spuitwerk van de auto. Er worden vaak B-merken gebruikt bij vervanging in plaats van de eerste klas dure onderdelen. Kijk daarom altijd goed naar de kleur, kwaliteit van de carrosserie, bekleding en bumpers. Ook kun je de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) checken via de RDW, om vast te stellen of een auto als schade auto is geïmporteerd en in Nederland is opgeknapt.

Lees meer Verborgen schadeverleden occasions

 

4. Zoek foto’s uit het verleden van de auto

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof de auto geen schade heeft gehad, maar ga opzoek naar oude foto’s van de auto. Vergelijk deze met de staat van de auto nú. Soms is er veel gesleuteld en vermaakt aan een auto en is de schade in het verleden groot geweest.

 

Aankoopkeuring tweedehands auto

Wil je zeker zijn van jouw aankoop? Laat dan een aankoopkeuring uitvoeren en weet wat je koopt. Tijdens de aankoopkeuring wordt de kilometerstand gecontroleerd en de service-historie.

Aankoopkeuring plannen

 

Koop veilig je auto met Occasionkeuring Nederland.

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×