Normaal stuur geen optie? Voor coureurs uit de Formule 1 is het heel normaal: een rechthoekig stuur. Maar binnenkort zijn ze ook op de gewone weg te zien. Merken als Tesla, Toyota en Lexus brengen het op de markt. Een compleet nieuw type autostuur waarmee de bestuurder een andere manier van rijden ervaart. De jaren van het traditionele ronde autostuur zijn geteld.

 

Nieuw stuursysteem

Het rechthoekige stuur wordt de Yoke genoemd. Dit is de benaming die ze in de vliegwereld gebruiken voor het stuur van een vliegtuig, maar is ook heel normaal in de wereld van F1 coureurs. Het nieuwe stuursysteem gaat via bedrading, digitaal dus. Hierdoor is er geen mechanische verbinding tussen het stuur en de voorwielen. De voorwielen worden nu elektronisch bestuurd. Hierdoor hoeft de bestuurder niet meer (met hulp van stuurbekrachtiging) zelf de wielen te draaien. Dat doet de auto voor je waardoor het veel minder energie kost.

 

Voordelen futuristisch stuur

1. Het stuur valt meteen op in het interieur van je auto: een échte eye-catcher dus!

2. Het grootste voordeel is dat je minder hoeft te draaien aan het stuur. Het overpakken en omgooien van je stuur, wat je waarschijnlijk geleerd hebt tijdens je rijlessen, is voorgoed verledentijd. Bij een lage snelheid of bij het inparkeren hoef je nauwelijks meer aan het stuur te draaien. Een kwartslag draaien is vaak al meer dan genoeg om wel volledige stuurwieluitslag te krijgen.

3. Daarbij reageert het stuur niet op slecht wegdek of zelfs een lekke band.  Als je een klapband hebt dan trekt een normaal stuur heel erg naar een kant. Deze nieuwe stuursystemen corrigeren deze bewegingen en zorgen ervoor dat je de auto rustig aan de kant kunt zetten. Deze reacties voel je niet terug in het stuur, wat zorgt voor een zeer prettig rijcomfort.

4. Tenslotte heeft het stuur geen boven- én onderkant waardoor er meer dan genoeg beenruimte is en het in- en uitstappen makkelijker maakt.

stuur

‘Knight Rider-stuur’. Het zogenaamd yoke-stuurwiel

Prijzen

Het Yoke-stuur heeft optioneel +/- een meerpijs in de Lexus RZ 450 van zo’n €2.500 euro. De exacte prijzen van de nieuwe Lexus zijn nog niet bekend. De bijna identieke Toyota bZ4X is vanaf iets minder dan 50.000 euro verkrijgbaar en ook hierbij zal het nieuwe vliegtuigstuur aanwezig zijn. En nee, je bent niet de enige die het hier benauwd van krijgt, voorlopig is er nog een optie voor een rond stuur.

 

Lees ook: Elektrische occasion?

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×