Tweedehands auto’s blijven stijgen met de prijs, waardoor de automarkt ‘oververhit’ raakt. Het lijkt de huizenmarkt van tegenwoordig wel. De vraag naar occasions is zó groot, maar het aanbod in Nederland is schaars. Dat is leuk voor autoverkopers, die hun wagens als warme broodjes over de toonbank zien gaan, maar iets minder leuk voor de koper.

Hysterie op de huizenmarkt

Door verschillende oorzaken is er een tekort aan tweedehands auto’s in Nederland. Als gevolg van te weinig tweedehandsjes zijn de prijzen tot recordhoogte gestegen. De aanhoudende prijsstijgingen en de schaarste in auto’s doet denken aan de huizenmarkt.  In 2020 kostte een gemiddelde tweedehandsauto 17.714 en dat is nu maar liefst 22.723 euro. De prijs van een tweedehands auto is nog nooit zo hoog geweest, blijkt uit cijfers van autoverkoopplatformen. De verkoop van nieuwe auto’s daalt al jaren.

Tweedehands auto fors duurder

Tweedehands auto fors duurder geworden over 20 jaar

Starter is de dupe

Het is een gekkenhuis, het lijkt de huizenmarkt wel. Starters zijn de dupe van de stijgende prijzen. Iemand die een tweedehands auto inruilt bij een autobedrijf krijgt er nu meer voor terug dan voorheen. Maar beginnende bestuurders die hun eerste auto kopen hebben dat voordeel niet.

tweedehands auto flink duurder

Tekort aan occasions in Nederland

Corona en chiptekort

De vraag naar occasions is, mede door de coronacrisis, alleen maar gestegen. Mensen hebben in die periode meer gespaard en hebben dat geld onder meer uitgegeven aan een nieuwe tweedehands auto. Een eigen vervoersmiddel om minder afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Tegelijkertijd is er een wereldwijd chiptekort, waardoor het aanbod van nieuwe auto’s achter blijft.

Verwachting tweedehands auto

De verwachting is dat de schaarste voorlopig nog wel even zal aanblijven. Heb je een tweedehands auto gevonden op het internet? Wees dan extra op je hoede zodat de auto ook volledig aan je verwachtingen voldoet. Anders betaal je niet alleen meer voor de aanschafwaarde, maar ook na aankoop kunnen er onaangename verrassingen op de loer liggen. Wij helpen je daarom graag bij de koop van jouw volgende auto!

Aankoopkeuring plannen

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×