Heeft die mooie auto die je op het oog hebt, ooit helemaal in elkaar gezeten? Je hebt geen idee. Er komen ontzettend veel risico’s kijken bij het kopen van een tweedehands auto. Wat nou als je een kat in de zak koopt? Wij helpen je graag verder.
Schadeauto
Men spreekt over een schadeauto als de auto dusdanig beschadigd is dat deze niet meer veilig de weg op kan. Dit kan veroorzaakt worden door blikschade als gevolg van een ongeluk of ongeval, maar ook als er sprake is van technische mankementen zoals een oververhitte motor of een koppakking die lekt. Je ziet dus niet altijd van de buitenkant of het een schadeauto betreft.
Dagelijks vinden er verkeersongelukken plaats en veel van deze auto’s worden weer terug op de markt gebracht. Sommige worden vakkundig hersteld, maar helaas niet allemaal. Meer kennis over schadeauto’s en waar de schade zich heeft bevonden, geeft jou de mogelijkheid om te onderzoeken of het een goede aankoop is.
Fraude schadeauto’s
Lijkt de auto te mooi om waar te zijn? Dat is niet voor niets want er mankeert dan vaak van alles aan. Het kan gaan om een ex-schadeauto en de verkoper kan dit verborgen houden. Kijk dan niet alleen naar de buitenkant van de auto want dat wil niets zeggen over de staat van de auto. Vraag dus altijd naar de historie van de auto en doe zelf (voor)onderzoek.
Lees het verhaal van Sofie: Nieuwe auto blijkt levensgevaarlijke miskoop
Handel in schadeauto’s
De handel in schadeauto’s is groter dan je denkt. Er wordt vaak een zwaar beschadigde auto gekocht en deze wordt vervolgens met weinig geld hersteld en opgeknapt. De auto wordt meestal op een goedkope en slechte manier gemaakt waardoor de auto er op het oog ‘goed’ uitziet. Tijdens de verkoop zal de klant hier vaak niet direct iets van merken, maar na een langere tijd spelen de mankementen op. Wegens slechte en goedkope reparaties zullen deze mankementen steeds erger worden, totdat je erachter komt dat het om een ex-schadeauto gaat.
WOK-melding
Is de auto erg beschadigd (geweest)? Dan kan de auto de status ‘Wacht Op Keuren’ (WOK) krijgen. Dat betekent dat het voertuig onveilig is en niet de weg op mag, totdat deze is gekeurd door de RDW. Een WOK-status verdwijnt al de auto hersteld is. Echter, kun je altijd zien dat de auto een WOK-melding heeft gehad, dit kan nadelige effecten hebben op de inruilwaarde van je auto.
Hoe herken je een schadeauto
Aankoopkeuring
Tijdens een aankoopkeuring wordt de auto op meer dan 50 punten nagekeken. De monteur kan jou precies vertellen of het gaat om een schadeauto. Door een aankoopkeuring krijg je inzicht over de staat en algehele conditie van de auto. Ook de onderhoudsstatus wordt beoordeeld en je ontvangt een officieel keuringrapport met alle te verwachten reparatiekosten. De monteur zal je na afloop van de aankoopkeuring advies geven om de auto wel of niet te kopen. Deze informatie beschermt jou voor een eventuele miskoop en versterkt jouw onderhandelingspositie.
De kosten van een aankoopkeuring zijn snel terugverdiend:
- Voorkomt een miskoop
- Voorkomt hoge kosten aan onderhoud en herstel
- Sterke onderhandelingspositie
Plan direct een aankoopkeuring: Occasionkeuring
Schadeverleden opvragen
Je kan een schaderapport opvragen, zodat je het autoverleden kunt checken om er achter te komen of de auto schade heeft gehad. Dit kun je doen voordat je gaat kijken naar de auto. Het rapport kan je inzicht geven in waar de schade zich heeft bevonden en hoe ernstig deze was.
Inspecteer zelf de auto
Dit is lastig als je niet precies weet waar je op moet letten, maar wij hebben een paar handige tips die je zelf kunt toepassen:
- Vraag de verkoper naar het schadeverleden.
- Kijk naar kleur- en structuurverschil in de lak. Bekijk of de lak alleen op de plaatdelen zit. Is de auto overgespoten dan zie je ooit verf naast het plaatwerk.
- Controleer de naden bij de motorkap en bij de achterklep. Deze moeten symmetrisch zijn aan beide kanten.
- Kijk onder de motorkap en controleer op originele bouten en stickers.
Koop veilig je auto met Occasionkeuring Nederland.