5 Tips om tellerfraude te voorkomen lees je hier en hoe betrouwbaar is een importauto? De laatste jaren neemt de import van tweedehandsauto’s ontzettend toe. Steeds meer van deze importauto’s komen met een gemanipuleerde tellerstand ons land binnen. Vaak wordt de tellerstand teruggedraaid zodat ze het verkoopbedrag zo hoog mogelijk kunnen maken. De consument is hier uiteindelijk de dupe van.
Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) heeft samen met RDW een onderzoek uitgevoerd naar tellerfraude van importauto’s uit Duitsland. Maar liefst 1 op de 5 geïmporteerde auto’s vanuit Duitsland zijn twijfelachtig!
Lees meer: Tweedehands import auto
Kosten tellerfraude €1.500,-
Nederlandse consumenten hebben dankzij tellerfraude een jaarlijkse schade van maar liefst 42 miljoen euro. De gemiddelde kosten per consument bij tellerfraude is €1.500. Het grootste gedeelte van dit bedrag komt doordat men een te hoge prijs betaald voor de auto. De oorspronkelijke marktwaarde met de originele kilometerstand zou een stuk lager zijn. De andere extra kosten zitten met name in het onderhoudsverloop voor de auto.
Lees ook: Koop geannuleerd vanwege tellerfraude
Wat kun je doen als consument?
Als consument moet je daarom extra op je hoede zijn bij het kopen van een importauto. Wij hebben daarom 5 handige tips op een rijtje gezet, zodat jij tellerfraude kunt voorkomen!
Tip 1: Controleer altijd de onderhoudsboekjes
Controleer altijd of de onderhoudsboekjes van de auto aanwezig zijn. In de onderhoudsboekjes is namelijk terug te vinden wanneer de auto onderhoud heeft gehad en bij welke kilometerstand. Aan de hand van de onderhoudsintervallen kun je dus precies zien of de kilometerstanden chronologisch zijn.
Tip 2: Controleer de keuringsbewijzen
In Nederland kennen wij de APK (Algemene Periodieke Keuring), maar in andere landen hebben ze hun eigen keuringen met benamingen. In Duitsland noemen ze dit een TUV keuring. Een begrip dat een synoniem is geworden voor de APK. Door middel van de keuringsbewijzen kun je informatie winnen over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de auto. Hier staan de kilometerstanden genoteerd, waardoor je heel eenvoudig kunt controleren op de juistheid.
Tip 3: Kijk onder de motorkap
Ook onder de motorkap is soms de kilometerstand van de auto te achterhalen. Onder de motorkap zitten weleens stickers of kaartjes waarop de garagist iets over het onderhoud heeft vermeld met daarbij een kilometerstand en een datum. Denk bijvoorbeeld aan stickers/kaartjes die gaan over: oliewissel, distributieriem vervangen enzovoort.
Tip 4: Neem contact op met de vorige eigenaar
Deze tip klinkt heel eenvoudig maar kan ontzettend nuttig zijn. De persoonsgegevens van de vorige eigenaar zijn vaak terug te vinden bij de onderhoudshistorie of op andere aanwezige facturen bij de auto. De verkoper kan de tellerstand wel hebben teruggedraaid, maar de vorige eigenaar zal hier hoogstwaarschijnlijk niet van op de hoogte zijn. Hij/ zij zal jou dus een eerlijk en transparant beeld kunnen geven over de tellerstandhistorie.
Tip 5: Laat een Occasionkeuring uitvoeren
Mocht je nu écht meer zekerheid willen bij de aanschaf van jouw toekomstige auto? Laat dan een Occasionkeuring uitvoeren. Wij controleren de auto op de belangrijkste punten, waaronder de tellerstand. Zo weet je precies hoe de staat van de auto is en kun je met een gerust hart de auto aanschaffen.
Lees ook: Hoe betrouwbaar is de autoverkoper?