Hoe weet je of je te maken hebt met een betrouwbare verkoper? Vaak moet je af gaan op de mooie praatjes en blauwe ogen van de verkoper. Naast erkende merkdealers heb je universele autobedrijven, handelaren en particuliere verkopers. Hoe beoordeel je deze verkopers én hoe  voorkom je een miskoop? Wij vertellen je graag meer en nemen je mee in het proces.

 

Online oriëntatie tweedehands auto

De zoektocht naar jouw tweedehands auto start natuurlijk online. Je gaat je oriënteren op diverse websites als:

Hier vind je tweedehands auto’s die worden aangeboden door particulieren en bedrijven. Je kunt filteren op prijs, merk en type auto. Vanuit deze filters volgt je resultaat en ga je verder naar de desbetreffende autoverkoper.

Lees meer Een goede én goedkope tweedehands auto.

De autoverkoper

Waar kun je het beste je toekomstige auto kopen? Er zijn verschillende aanbieders zoals:

 • Merkdealers
 • Universele autobedrijven
 • Autohandelaren
 • Particulieren

Er is geen goed of fout, maar ga op onderzoek uit en kom er achter of het gaat om een betrouwbare autoverkoper. Bekijk bijvoorbeeld reviews en ervaringen van andere kopers. Zoek op Google en vind informatie die je op weg kan helpen in je verdere koopproces.

Merkdealer

Bij merkdealers koop je over het algemeen goede en betrouwbare auto’s. Je betaalt vaak meer voor de auto (t.o.v. een particulier) maar dan heb je ook waar voor je geld. Een groot voordeel is dat de dealer alles weet van het automerk dat hij verkoopt en ze hebben toegang tot de meest betrouwbare informatie bij de fabrikant.

Een merkdealer verkoopt meestal jong gebruikte auto’s van het dealermerk, die goed onderhouden zijn met aantrekkelijke garantiebepalingen. Ze hebben vaak een eigen en goed toegeruste werkplaats, waar alle werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Mankementen aan de auto worden vaak bij de inruil al gerepareerd in de werkplaats, voordat de auto in de verkoop gaat. Je kunt bij een merkdealer altijd je auto inruilen.

Universele autobedrijven
Een universeel autobedrijf is niet merk gebonden, maar kan wel gespecialiseerd zijn in een of meerdere automerken. Hier zijn goede auto’s te vinden, tegen goede prijzen. Ze hebben een eigen werkplaats, waar ze auto’s kunnen controleren, repareren en keuren. Ze zijn daarvoor niet afhankelijk van een ander bedrijf zoals een autohandelaar.

Een autobedrijf kan langer garantie geven bovenop de wettelijke garantie. Je hebt hier meestal betrouwbare auto’s met een nieuwe APK en redelijke garantiebepalingen. De prijzen van tweedehands auto’s zijn over het algemeen wel hoger dan bij particulieren of autohandelaren.

Autohandelaar
Een autohandelaar doet wat de naam zegt, handelen in auto’s. Dat wil zeggen dat ze zich bezighouden met de in- en verkoop van tweedehands auto’s. De prijs van de auto’s ligt over het algemeen lager dan bij een autobedrijf of merkdealer. Dit komt doordat er geen extra kosten bijkomen zoals een werkplaats. Ooit kunnen hier problemen door ontstaan omdat een handelaar niet de mogelijkheid heeft om een auto goed te controleren. Dit kan achteraf erg vervelend zijn.

Lees meer De Rijdende Rechter

De kwaliteit van werken verschilt, maar er zijn voldoende handelaren die een goede relatie hebben met garagebedrijven die het onderhoud van de auto uit handen nemen. Een autohandelaar is gebonden aan regels en wetten en wil geen slechte naam krijgen. De meeste handelaren zullen daarom eerlijke handel drijven, uitzonderingen daargelaten.

Particulier
Bij een particulier is het vaak lastig controleren of het gaat om een betrouwbare verkoper. Je kunt vaak amper informatie vinden over de betrouwbaarheid. Hier moet je dus af gaan op je eigen kennis en het gevoel wat de verkoper je geeft.

Vertrouw je het niet helemaal? Neem dan contact met ons op Occasionkeuring Nederland. Wij hebben jarenlange praktijkervaring en kunnen je wellicht verder helpen in het proces. Dit kan je meer zekerheid en vertrouwen geven om over te gaan tot koop.

Een groot voordeel van het kopen van een tweedehands auto bij een particulier is de prijs. Het bedrag is meestal lager dan het bedrag wat je betaalt voor dezelfde auto bij een merkdealer of universeel autobedrijf. Een particuliere verkoper hoeft geen rekening te houden met garantie en inruilwaarde, waardoor ze de prijs laag kunnen houden.

Lees meer Wettelijke garantie of Bovag

Wees alert

Blijf altijd alert tijdens het proces en ga niet zomaar over tot koop. Waar kun je nog op letten:

 • Té laag geprijsde auto’s
  Dit kan duiden op een schadeverleden (Lees ook Verborgen schadeverleden occasions).
 • Beperkte foto’s
  Mogelijk heeft de verkoper iets te verbergen.
 • Gebrekkige advertentietekst
  Staat de advertentie vol met spelfouten, dan kan dit duiden op buitenlandse oplichters die gebruik maken van Google Translate. Geen spelfouten? Let dan ook op, de tekst kan mogelijk gekopieerd zijn van de originele advertentie.
 • Uitsluitend mailcontact
  De meeste verkopers willen hun auto snel verkopen en zoals het gezegde luidt: ”De beller is sneller”. Waarom zou de verkoper dan alleen contact willen via de e-mail? Dit kan oplichting zijn. Vaak moet je een aanbetaling doen en ben je gewoon je geld kwijt. Dit noemen ze ook wel voorschotfraude.

Twijfel? Bel ons op 085 064 5595 of mail naar info@occasionkeuringnederland.nl.

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×