Nieuwe auto blijkt levensgevaarlijke miskoop. Ruim 2,1 miljoen mensen. Zoveel bezoekers speuren iedere dag op Marktplaats naar bijvoorbeeld een tweedehands auto. De een vindt er zijn absolute droomwagen, maar voor anderen is de zoektocht het begin van een nachtmerrie. “Deze auto had meerdere levens kunnen kosten.”

Eindelijk zag ze hem: een MG F 1.8. Precies de wagen waar Sofie* naar zocht. Ze belt de verkoper en maakt een afspraak. De volgende dag wordt ze vriendelijk ontvangen. De wagen ziet er prachtig uit en de proefrit verloopt uitstekend. De verkoper noemt echter één probleempje: de auto lekt een beetje koelvloeistof. Sofie hoeft zich volgens de verkoper geen zorgen te maken—zolang ze regelmatig de koelvloeistof bijvult is er niks aan de hand.

Sofie geeft aan eerst de auto te willen laten keuren—de APK verloopt bijna en ze wil achteraf geen onverwachte kosten. De verkoper belooft dit te regelen voor een redelijk bedrag bovenop de verkoopprijs. Een aantal dagen later ontvangt ze het goede nieuws: de wagen is succesvol gekeurd en voorzien van een nieuwe APK. Diezelfde middag haalt ze de auto op. Het voelt direct goed. “De rit naar huis verliep zonder problemen. De eerste dag naar mijn werk ook. De auto reed prima.”

Nachtmerrie

De derde werkdag valt Sofie iets op. De motor blijft koud, veel kouder dan normaal. Ze neemt voor de zekerheid een kijkje onder de motorkap. Plotseling ziet ze het: een gat in de dop van de koelvloeistof. Sofie besluit de auto ondanks de nieuwe APK laten te laten testen bij een garage. Ze neemt contact op met Occasionkeuring Nederland en ontvangt direct een afspraak bij een aangesloten BOVAG-garage bij haar in de buurt. De auto wordt door een expert grondig gecontroleerd.

Al snel wordt de angst van Sofie werkelijkheid: de auto rammelt aan alle kanten. De monteur ontdekt tal van mankementen:

  • De motor is drijfnat van de koelvloeistof.
  • De stekker van de oliedrukmeter hangt los en is bewust door iemand losgekoppeld.
  • Een gat is bewust in het expansievat geboord om zo de druk op het koelsysteem te saboteren.
  • De remleidingen zijn volledig doorgeroest en dus levensgevaarlijk.
  • Het reservoir van de koelvloeistof is doorspoeld met olie.
  • De koppakking is defect.
  • De stuurkogel heeft teveel speling.

 

Onbegrijpelijk

De auto van Sofie blijkt levensgevaarlijk en had nooit door een APK mogen komen. De verkoper, die niets meer van zich laat horen, blijkt samen met een bevriende monteur de auto te hebben gesaboteerd. “Ik ben zó boos,” zegt Sofie. “Ik zit nu met een auto opgescheept die niet de weg op mag.”

Sofie heeft inmiddels contact opgenomen met de RDW, de verantwoordelijke organisatie voor de APK in Nederland. Zij zeggen dat Sofie een procedure kan starten en dat de auto dan opnieuw een keuring ondergaat. Wordt de auto afgekeurd, dan zetten zij dat zwart op wit zodat Sofie een advocaat kan inschakelen en een proces kan starten. Een advocaat kost echter veel geld en een rechtszaak veel tijd en energie—zaken die Sofie zich niet kan veroorloven.

De opties zijn beperkt. Sofie heeft daarom besloten de auto te laten maken zodat ze snel weer naar haar werk kan. Toch blijft ze kwaad—op de verkoper, maar vooral op de monteur. “Ik kan niet begrijpen hoe je dit als keurmeester kunt doen. Deze auto had meerdere levens kunnen kosten.”

Het kopen van een tweedehands auto is niet zonder risico’s. Onaangename verrassingen en dure reparatiekosten liggen constant op de loer. Laat je auto daarom nog tijdens de bezichtiging keuren door een onafhankelijke expert. Neem contact op met Occasionkeuring Nederland, laat ons weten wanneer je de auto gaat bezichtigen en dan zorgen wij ervoor dat jij direct de auto kan laten controleren bij een aangesloten BOVAG-garage bij jou in de buurt. Zo weet je nog vóór het kopen van de auto precies waar je aan toe bent.

*De werkelijke naam van Sofie is bekend bij Occasionkeuring Nederland.

 

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×