Gratis tips om een miskoop te voorkomen. Waarschijnlijk herken je dat gevoel van twijfel wanneer je op het punt staat om een tweedehandsauto te kopen. Net voordat je de hand wilt schudden van de verkoper, vraag je je af: ‘’Is de auto wel écht zo goed als dat het lijkt?’’. Er zijn namelijk talloze aankooprisico’s mogelijk. Wij helpen je graag verder met deze handige tips!

Tip 1: Voorkom een teruggedraaide kilometerstand

Ongeveer 1 op de 20 auto’s die in Nederland rondrijden hebben een teruggedraaide kilometerstand. De kans dat jij dus net een auto koopt met een teruggedraaide teller is aanwezig. Om dit zelf te controleren kun je naar de volgende website gaan: www.rdw.nl. De RDW beheert namelijk de database met kilometerstanden.

Je vult hier het kenteken in van de auto en vervolgens klik je op het kopje ‘tellerstanden’. Iedere Nederlandse auto moet hier ‘Logisch’ hebben staan. Dit betekent dat de kilometerstand ieder jaar chronologisch is opgelopen en dat er geen trendbreuk aanwezig is. Gaat het om een importauto? Vraag dan nadrukkelijk naar de onderhoudsboekjes!

Lees meer Koop geannuleerd vanwege tellerfraude

Tip 2: Herken schadeauto aan dorpel

Er is een kans dat je een auto wilt kopen die in het verleden in de kreukels heeft gelegen. Maar hoe kun je dit weten? Wanneer een auto een dusdanig groot ongeluk heeft gehad dat zelfs het chassis van de auto is verbogen, dan moet deze worden ‘gericht’. Het richten van een auto gebeurt met een zogeheten ‘richtbank’. Er is een trucje om dit te herkennen in sommige gevallen. Ga door je knieën en bekijk de onderkant van de deurdorpels. Aan beide kanten van de auto loopt een naad en deze naad hoort egaal te zijn.

Wanneer de auto op de richtbank heeft gestaan, kun je hier de afdruk zien van de bevestigingsklemmen. Hierdoor kun je een chassisherstelling dus altijd eenvoudig herkennen!

Tip 3: Let op slecht afgeplakte delen

Veel auto’s die op Marktplaats te koop staan hebben in het verleden ooit schade gehad en zijn vervolgens weer overgespoten. Wanneer een onderdeel van een auto wordt overgespoten moeten bepaalde delen worden afgeplakt om de nieuwe lakrand te bepalen. Het afplakken bepaalt voor een belangrijk deel het eindresultaat en hierin laten reparateurs nog weleens steken vallen.

Controleer daarom de delen van de auto waar het lastig is om een onderdeel goed af te plakken, zoals: rubbers van deuren, rubbers van deurklinken, rubbers van de ruiten of achter het tankklepje. Richt je aandacht dus niet alleen op het grote plaatje, maar kijk vooral naar de lakresten want dit levert vaak veel nieuwe informatie op!

Lees ook Verbogen schadeverleden occasions

Tip 4: Must do tijdens de proefrit

Dat het maken van een proefrit essentieel is weten de meeste mensen al. Maar waar moet je eigenlijk op letten tijdens de proefrit? De volgende test is vrij simpel en kan iedereen uitvoeren: laat tijdens het maken van een proefrit het stuur eventjes los en terwijl je dit doet druk je stevig op de rem. Als het goed is blijft de auto rechtuit rijden. Maar dit is helaas niet altijd het geval. Het kan namelijk ook zijn dat het stuur naar links of rechts trekt en dit belooft niet veel goeds.

Dit probleem kan meerdere oorzaken hebben: remzuiger die vast zit, defecte hoofdremcilinder, slecht gerepareerde schade enzovoort. Met deze test voorkom je eenvoudig honderden euro’s aan reparatie, waar je anders pas bij je eerstvolgende onderhoudsbeurt achter zou komen.

Tip 5: Distributieriem? Bekijk de sticker

Een van de grootste kostenposten bij een tweedehandsauto is de distributieriem. Controleer dan ook altijd van tevoren of jouw toekomstige auto over een distributieriem of een distributieketting beschikt. Als de auto over een distributieriem beschikt, controleer dan altijd even onder de motorkap of er een sticker aanwezig is. Op deze sticker is te zien op welke datum en bij welke kilometerstand de riem vervangen is. Het te lang uitstellen van het verwisselen van de distributieriem kan ervoor zorgen dat de riem knapt, met duizenden euro’s motorschade als gevolg.

 

Wil je écht zeker zijn van je aankoop? Dan kun je ook altijd gebruik maken van Occasionkeuring Nederland. Jouw auto wordt dan gecontroleerd op meer dan 50 cruciale punten waardoor je precies weet hoe de staat is.
Plan nu je aankoopkeuring

‘’Voorkom een miskoop, kies voor zekerheid’’

 

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×