Met deze autokleur zit je wel goed. Viel jouw oog direct op de schattige blauwkleurige fiat? Of toch niet… De kleur van een auto kan de verkoopwaarde en zelfs de prijs ervan beïnvloeden. Daarom zijn auto’s in felle kleuren verleden tijd, deze worden bijna niet meer verkocht. In dit artikel bekijken we waarom dat zo is en waar je rekening mee moet houden bij de keuze van de kleur van de auto.
Veilige keuze
Felle kleuren zijn trend gebonden en trends verdwijnen sneller dan je denkt. De belangrijkste reden is dat mensen tegenwoordig praktischer zijn. Ze willen een auto die er goed uitziet en jaren mee gaat zonder al te veel onderhoud of reparaties. Én die na een tijd ook nog eens goed te verkopen is. Bovendien kunnen felle kleuren moeilijk te combineren zijn met andere accessoires zoals auto onderdelen als spoilers of velgen. Daarom kiezen veel mensen bij de aanschaf van een auto voor meer neutrale kleuren zoals grijs of zwart.
De saaie kleuren in autoland hebben daarom de overhand genomen. Dit heeft het chemieconcern BASF uitgezocht. Deze top drie is al jaren gevuld met zwart, grijs en wit. Dat was in 2022 ook weer het geval met de meest populaire autokleur… WIT. Wit wordt ook tot de veiligere kleuren in het verkeer gerekend. Een witte auto is nu eenmaal langer zichtbaar bij schemerlicht dan een donkere kleur. In bepaalde landen heeft de kleur van je auto zelfs invloed op je verzekeringspremie. Bij ons is dat niet aan de orde.
Restwaarde autokleur
Een andere reden waarom felle kleuren minder goed verkopen heeft te maken met de restwaarde. Kies je een auto met een uitgesproken kleur, dan kan dit gevolgen hebben voor de restwaarde. Wanneer iemand zijn auto later doorverkoopt, wil hij er zeker van zijn dat hij er zoveel mogelijk geld voor terugkrijgt. Helaas houden felle kleuren hun waarde niet zo goed vast. De auto’s met neutrale kleuren hebben het dus gewonnen van de feller gekleurde auto’s. Kiezen voor deze ‘veilige’ kleuren kan uiteindelijk duizenden euro’s schelen.
Een auto uit de top 3 zal naar alle waarschijnlijkheid sneller verkocht worden. De verkooppotentie van deze auto’s is beter. Heeft de auto een aparte kleur? Dan moet je net iemand vinden die opzoek is naar die kleur.
Lees meer: Tweedehands auto kopen
Autokleur: feiten
Een donkere auto verbruikt meer
Donkere kleuren nemen meer warmte op dan lichte kleuren. Met auto’s is dit precies zo. Zo weerkaatsen lichte kleuren het zonlicht (warmte) en slokt een donkere auto de warmte juist op. Dat betekent dat de binnenkant sneller opwarmt en dat je sneller de ramen opent of de airconditioning gebruikt. Dat resulteert in een hoger brandstofverbruik.
Veiligheid
Toch een auto met een fel kleurtje kopen? Weet dan dat auto’s in neutrale tinten iets vaker bij ongevallen betrokken zijn dan hun felgekleurde soortgenoten. Dit is niet gek, aangezien een felle kleur veel meer opvalt.
Schade
Het is misschien saai, maar krassen en vuil vallen op een lichte kleur lak het minste op. Ga je een autokleur uitkiezen, is het zeker iets om rekening mee te houden.
Lees meer: Verborgen schadeverleden occasions
Auto verkopen
Het is duidelijk geworden dat je met de kleur wit, zwart of grijs altijd wel goed zit. Kies je voor een uitgesproken kleur dan is het hopen dat die kleur op het moment van verkopen nog in de mode is.