De elektrische auto is flink in opkomst in Nederland en dat is goed nieuws voor wie een tweedehands elektrische auto zoekt. Verkoop van veel nieuwe auto’s betekent immers dat de occasionmarkt een gezonde aanvoer krijgt. Wij vertellen je graag meer!

 

Verkoop elektrische auto’s bijna verdubbeld

Het aanbod van elektrische auto’s is de afgelopen jaren flink gestegen in Nederland.  In het eerste half jaar van 2022 lag het aantal nieuwe geregistreerde elektrische auto’s 82,9% hoger dan in dezelfde periode in 2021. Tot en met juni zijn er dit jaar in totaal 29.531 EV’s geregistreerd.  Dat blijkt uit cijfers van RAI vereniging, BOVAG en RDC.

Gezien de toekomst zal de overheid de aanschaf van elektrische auto’s blijven stimuleren. Waarom? Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ongeveer 60% minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat.

 

Voor- en nadelen elektrische auto

Voordelen

Milieu
Een elektrische auto heeft een gunstig effect op de luchtkwaliteit, geluidsoverlast en het klimaat. EV’s stoten geen of aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit en dragen bij aan de reductie van de uitstoot van CO2.

Geen motorrijtuigenbelasting (MRB) en aanschafbelasting (BPM)
Elektrische rijders hebben een aantal fiscale voordelen. Je betaalt geen MRB, dit geldt tot en met 2024. In 2025 betaal je 25% van de MRB. De hoogte van de BPM wordt bepaald door de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot. Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit en daarvoor hoef je dus geen BPM te betalen. Dit geldt in ieder geval nog tot 1 januari 2025.

Brandstofkosten en onderhoud is goedkoper
Elektriciteit is goedkoper dan benzine, diesel of LPG. De auto thuis opladen is de helft goedkoper dan rijden op reguliere brandstof. Dit geldt ook voor onderhoud. Een elektrische motor heeft veel minder bewegende onderdelen dan een verbrandingsmotor. Een EV is veel eenvoudiger én minder slijtagegevoelig. Geen olie- of luchtfilter of distriebutieriem, bougies of koppelingen om te vervangen of olie die ververst moet worden.

 

Nadelen

Opladen duurt langer dan tanken
Afhankelijk van het type voertuig dat je hebt duurt het opladen van een lege accu aan een publieke oplaadpaal gemiddeld 4 uur. Naast gewone laadpalen bestaan er ook snellaadpalen. Ze zijn iets schaarser dan gewone publieke laadpalen, maar er komen er steeds meer bij.

De actieradius is beperkt
In een kleine elektrische auto is geen plaats voor een groot batterijpakket. Daarom hebben grotere auto’s meer bereik dan kleinere auto’s. Het bereik van kleine auto’s is gemiddeld 230 km, van middenklassers 310 km en van grote auto’s gemiddeld 425 km.

Er zijn te weinig oplaadpunten
Het aantal elektrische auto’s neemt sneller toe dan het aantal oplaadpunten. Hierdoor zijn de laadpalen schaars en is het lang niet altijd mogelijk om de accu op te laden. Een eigen laadpaal aanschaffen, is natuurlijk een optie. Reken alleen wel op een bedrag tussen de €600 en €2000, inclusief installatiekosten.

 

Top 5 beste en betaalbare elektrische occasions 2022

1. Hyundai IONIQ
2. Kia Soul
3. BMW i3
4. Renault Zoe
5. Peugeot e-208

Wees zelf ook alert met de koop van een tweedehands EV.

Waar moet je op letten bij een tweedehands elektrische auto?

Controleer de kilometerstand van de de auto. Dit is altijd goed om te doen. Weet dat bij een auto en dus ook de batterij gemaakt zijn om veel mee te rijden. Veel stilstaan kan er voor zorgen dat de batterij harder achteruit gaat.

Bekijk of je nog garantie hebt op de batterij. De garantie op de batterij verschilt natuurlijk per automerk. Zo heb je bijvoorbeeld bij Toyota 5 jaar garantie en bij Tesla 8 jaar.

Aankoopkeuring elektrische auto 

Wil je meer zekerheid over de conditie van jouw toekomstige tweedehands elektrische auto? Dat kan! Met ons nieuwe EV-pakket, speciaal ontwikkeld voor 100% elektrische auto’s. Hiermee kunnen we jouw aankooprisico’s verkleinen zodat jij precies weet wat je (niet) koopt. Ben jij van plan om elektrisch te gaan rijden? Dan helpen wij jou graag bij jouw volgende aankoop.

Aankoopkeuring auto plannen

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×