Hoe gespannen zijn jouw banden? Maar liefst 60% van alle auto’s rijdt met een te lage bandenspanning. Dit kan per auto ieder jaar oplopen tot €150,- extra brandstofkosten en het zorgt voor sneller slijtage, schade en zelfs ongelukken. Oftewel, de band met je band moet beter!

Veilig de weg  op

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch wordt de bandenspanning vaak over het hoofd gezien terwijl dit juist zo belangrijk is. De banden zijn namelijk het enige contact tussen de auto en de weg. Controleer daarom je bandenspanning iedere 2 maanden want uit elke band ontsnapt continu een beetje lucht. Als een band een te lage bandenspanning heeft kan dit verschillende risico’s met zich meebrengen voor de wegligging en de remweg van je auto, maar ook voor het slijtageverloop van de band. Dat geldt ook voor banden die te hard zijn opgepompt.

Afbeeldingsresultaat voor bandenspanning

 

Bandenspanningswaarde

Voor elke auto is door de autofabrikant een bandenmaat met bijbehorende druk bepaald. Je kunt de bandenspanningswaarde van jouw auto terugvinden in het instructieboekje van de auto, aan de binnenkant van het tankklepje en op de sticker aan de binnenzijde van het bestuurdersportier.

Check jouw bandenspanning online via: Wat is mijn bandenspanning?

Meten is weten

De bandenspanning wordt aangegeven in bar, bijvoorbeeld 2,0 bar. Je kunt de bandenspanning controleren bij een benzinestation of zelf met een bandenspanningsmeter. Heb je al meer dan 15 minuten of 5 kilometer gereden, dan zijn je banden al opgewarmd en kun je zeker 0,3 bar optellen bij de adviesspanning. De adviesspanning gaat namelijk uit van koude banden.

Tips voor het controleren van je bandenspanning

Controleer de bandenspanning bij voorkeur als de banden koud zijn.
De bandenspanning stijgt namelijk wanneer de banden nog warm zijn, waardoor de bandenspanning op dat moment niet juist is.

Zomer- en winterband
De adviesspanning die in het instructieboekje of op de sticker staat is voor een zomerband. Tel voor de winterbanden met dezelfde bandenmaat 0,2 bar er bij op.

Reservewiel
Deze wordt vaak vergeten omdat die simpelweg niet iedere dag gebruikt wordt. De bandenspanning van het reservewiel moet 0,5 bar hoger zijn dan de voorgeschreven adviesspanning.

 

Met de juiste bandenspanning rij je veiliger, zuiniger, schoner en stiller. Wie wil dit nu niet? Heb je nog vragen, neem dan contact op via info@occasionkeuringnederland.nl of 085 064 5595.

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×