Garantie kan je zekerheid geven en voorkomt vaak problemen in de toekomst. Er zit verschil tussen Bovag-garantie en wettelijke garantie. Wat moet je weten en wat zijn de verschillen? 

Wat valt onder Bovag garantie?

Bij Bovag-dealers krijg je standaard twaalf maanden garantie op tweedehands auto’s vanaf € 4.500,-. De aankoopgarantie moet wel onderdeel zijn van de koopovereenkomst. Dat geeft je extra zekerheid op de aankoop van een gebruikte auto. Als de verkoper om wat voor reden geen Bovag-garantie wil geven, dan moet daar op de koopovereenkomst uitdrukkelijk schriftelijk vanaf worden gezien.

Binnen twaalf maanden mogen gebreken die op het moment van de koopovereenkomst niet waarneembaar waren kosteloos hersteld worden. Denk hierbij aan een motorstoring of accu met onvoldoende capaciteit. Gaat het niet om een gebrek zoals banden, ruiten, onderhoudsbeurten dan worden deze uitgesloten van de garantie.

Lees meer www.bovag.nl/garantie

Wettelijke garantie en (non-) Conformiteit

Naast de door een autobedrijf aangeboden garantie, is er ook een wettelijke garantie voor consumenten. Deze wettelijke garantie valt onder de wet ‘’Verkoop en garanties voor consumentengoederen’’. De wettelijke garantie is afhankelijk van het type product en de te verwachten kwaliteit / prijs. Volgens de wet heb je recht op een deugdelijk product.

Maar let op, de verkoper heeft een meldingsplicht. Dat wil zeggen dat de verkoper gebreken moet vertellen, zover hij hiervan op de hoogte is of had moeten zijn. Een particuliere verkoper heeft minder deskundigheid dan een professioneel bedrijf, waardoor de meldingsplicht hierbij van minder grote waarde is. Laat in dat geval een aankoopkeuring uitvoeren want een koper heeft namelijk een controle plicht. Dat wil zeggen dat je niet alleen de verhalen van de verkoper moet controleren, maar ook de complete auto aandachtig moet bekijken. Als je vragen hebt of dingen die opvallen aan de auto moet je dit goed bespreken met de verkoper om problemen in de toekomst te voorkomen. Blijf je twijfels houden? Laat de auto dan controleren door een professional middels een aankoopkeuring. Zo krijg je een goede indruk van de staat waarin de auto op dat moment verkeert én je hebt er alles aangedaan om je controle plicht als consument te voldoen.

Als er gebreken ontstaan na de koop van de auto, wacht dan niet te lang om dit te melden bij de verkoper. Als je op de juiste wijze bent omgegaan met het product kun je wettelijke garantie verhalen op de verkoper. Het sluiten van een koopovereenkomst brengt immers wettelijke verplichtingen voor de verkoper. Een product moet betrouwbaar zijn.

Overige garantie

Garages die niet bij Bovag zijn aangesloten hebben vaak eigen garantievoorwaarden. Dit kan een beperkte garantie zijn, bijvoorbeeld alleen op de motor of de versnellingsbak. Informeer altijd vooraf naar de voorwaarden en garantieduur en zorg ervoor dat dit schriftelijk wordt vastgelegd. Als een auto geen garantie heeft, check dan of er nog fabrieks- of importeursgarantie geldt.

Heb je nog vragen, neem dan contact op via info@okn.nl of 085 064 5595. Wil je zeker zijn van je aankoop? Plan dan nu een Occasionkeuring en wij helpen je graag verder.

Plan je aankoopkeuring

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×