Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel dat regelt dat de zogenoemde ‘wettelijke garantie’ feitelijk de omgekeerde bewijslast op basis van non-conformiteit, van 6 naar 12 maanden gaat. Deze wettelijke garantie gaat in per 27 april 2022. Dat geldt voor alle soorten consumentenproducten, dus ook auto’s, caravans, motoren en fietsen. Ook de Bovag-garantie zal op 1 juni 2022 verlengd worden van 6 naar 12 maanden.

 

Wettelijke Garantie

De wettelijke garantie betekent dat je altijd recht hebt op een goed product. Gaat het product te kort mee bij normaal gebruik? Dan spreken we van een ‘ondeugdelijk product’. Een redelijk vaag begrip, maar wel een begrip waarop de wettelijke garantie is gebaseerd. De Europese conformiteitsregels schrijven voor dat een gekocht product moet doen wat je er redelijkerwijs van mag verwachten.

In de praktijk betekent dat dat de verkoper de eerste 12 maanden na aankoop bij een klacht van de autokoper moet aantonen dat er geen sprake is van een terechte klacht. Lukt dat niet, dan zal hij het probleem op tijd én zonder enige overlast moeten oplossen voor de klant.

 

BOVAG Garantie

Doordat de wettelijke garantie definitief is verlengd, wordt de BOVAG Garantie ook verlengd van 6 naar 12 maanden. Autokopers die een voertuig kopen met BOVAG Garantie, kunnen dus vanaf 1 juni 12 maanden lang een beroep doen op die garantie.

 

Lees ook: Wettelijke garantie of BOVAG? 

 

 

 

 

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×