Je kunt voor het kopen van een tweedehands camper terecht bij veel grote camperbedrijven. Grote camperbedrijven hebben vaak meerdere campers staan, zodat je modellen met elkaar kunt vergelijken. Koop je camper bij een Bovag aangesloten bedrijf, dit geeft je meer zekerheden zoals duidelijke garantievoorwaarden en de mogelijkheid om terug te vallen op een geschillencommissie. Daarnaast heb je direct een adres waar je op terug kunt vallen voor eventuele reparaties. Wij geven je een paar handige tips zodat je met een gerust hart een camper kunt kopen.

1. Bepaal je budget

Het is belangrijk dat je vooraf vaststelt welk bedrag je wilt uitgeven aan de camper. Bepaal vervolgens voor jezelf wat voor type camper je wilt: een luxe of een budget model? En welk merk want het aanbod in Nederland is groot. Bekijk ook wat je wilt uitgeven aan accessoires, dit kan namelijk de camper een flink stuk duurder maken.

2. Type camper

Er zijn vier verschillende type campers namelijk: alkoof, compact, integraal en half-integraal. Ieder model heeft zo zijn voor- en nadelen. Even in het kort:

 • Alkoof camper 
  De eerste riante gezinscamper, geschikt voor 6 personen en 6-5 tot 7 meter lang. Dit een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Enigste nadeel is de windgevoeligheid en minder zuinig i.v.m. de alkoof is de camper minder gestroomlijnd.
 • Compact camper
  De naam zegt het al, een compacte camper een vaak omgebouwd bestelbusje of bestelwagen en geschikt voor 2 personen. Deze is flexibel in gebruik en heeft weinig onderhoud nodig. Een nadeel is dan ook de beperkte woonruimte.
 • Integraal camper
  Dit is de koningsklasse onder campers en is daarmee het duurst in aanschaf. De camper is ruim 6 tot 12 meter lang en beschikt over een groot panoramische voorruit. Deze camper is goed geïsoleerd.
 • Half-integraal camper
  Deze camper lijkt op de alkoof camper maar is gestroomlijnder. Dit is de meest populaire camper vanwege zijn sportieve uitstraling en fijne rijeigenschappen. Een nadeel is dat de stahoogte minder dan 2 meter is en er is beperkt laadvermogen en opbergruimte.

Lees meer: Welke camper past het beste bij mij?

3. Tweedehands camper of een nieuwe?

Deze keuze zal afhangen van jouw beschikbare budget. Het voordeel van een tweedehands camper is dat deze een stuk goedkoper zijn dan een nieuwe camper. Het nadeel van een tweedehands camper is dat de technische staat moeilijker is in te schatten. In dat geval, koop je camper bij een Bovag aangesloten bedrijf. Dit geeft je meer extra zekerheden, denk hierbij aan garanties en je hebt de mogelijkheid om terug te vallen op een geschillencommissie.

4. Onafhankelijke aankoopkeuring

Als je een camper koopt, kun je jezelf afvragen of de camper wel écht zo goed is als dat hij lijkt. Er zijn talloze aankooprisico’s mogelijk die met het blote oog niet te zien zijn zoals de technische staat van de camper. Met een aankoopkeuring wordt de camper op de belangrijkste punten gecontroleerd. De aankoopkeuring neemt de onzekerheid weg die komt kijken bij het kopen van een camper. Hoge reparatiekosten in de toekomst worden hiermee voorkomen zodat jij met een veilig gevoel de weg op kunt.

Punt 5 en 6 worden ook meegenomen in de aankoopkeuring van Occasionkeuring Nederland. 

Lees meer: Aankoopkeuring voor campers

5. Controleer de onderhoudshistorie

Vraag altijd naar de onderhoudshistorie van de camper. Niet alleen voor het onderstel, maar vraag ook naar de historie van de opbouw. Controleer goed op (olie)lekkages en controleer de werking van de techniek in het interieur zoals water en elektra. De meeste campers zijn APK-gekeurd, maar vraag hier voor de zekerheid altijd naar.

6. Maak een proefrit

Kruip zelf achter het stuur en ervaar hoe jouw toekomstige camper rijdt. Zo krijg je een goed beeld van wat de camper doet en hoe hij aanvoelt.

Aankoopkeuring camper

Ongeacht van wie je een tweedehands camper koopt, het is aan te raden om de camper te laten keuren. Let goed op de betrouwbaarheid van de verkopende partij, je wilt namelijk geen ‘kat-camper-in-de-zak’ kopen. Laat een aankoopkeuring doen en kom niet voor verrassingen te staan.

Je kunt al een professionele keuring laten doen vanaf €189,-.

Aankoopkeuring plannen

 

Succes met het kopen van jouw (nieuwe) camper!

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×