In de winter heb je de meeste kans dat er roestplekken ontstaan, dit heeft te maken met strooizout/ pekel en vocht. Dit kan een auto sneller laten roesten. Als je roest niet behandeld kan dit flinke schade veroorzaken. Zie je een roestplek? Laat deze zo snel mogelijk behandelen.

Auto modellen die sneller roesten

Ford Fiesta
Opel (Vauxhall) Corsa
Range Rover Sport
Ford StreetKa
Toyota RAV4
Jeep Wrangler
Volkswagen Polo
Mini hatchback

Heb jij een van deze auto’s in je bezit? Geen zorgen, wij geven jou eenvoudige tips.

Hoe kun je roest voorkomen?

Onderhoud je je auto slecht? Dan heb je meer kans op roest. Dit kun je allemaal zelf doen:

> Was regelmatig je auto. Vooral de pekel is funest voor je auto. Niet alleen voor de lak, maar ook voor de velgen en het onderstel. Het zout tast de metalen delen aan, dus is het ook belangrijk om in de winter regelmatig je auto te wassen. Wel is het heel belangrijk om je auto goed af te drogen. Als er toch vocht in een plek op je auto blijft zitten dan komt er zuurstof bij en dan ontstaat er roest.

> Wax je auto 2 keer per jaar. Deze laag beschermt de lak van je auto en zorgt dat er minder zuurstof en water bij het staal of ijzer komt.

> Controleer je auto regelmatig op roest. Kleine beschadigingen zoals deukjes en krassen kunnen leiden tot roest. Hoe sneller je dit laat herstellen, hoe beter.

> Parkeer je auto onder een overkapping of binnen in de garage. Zo stel je de auto zo min mogelijk bloot aan het weer.

> Auto ontvochtigen. Door vocht ontstaat roest, dat kan ook gebeuren in de binnenkant van de auto. Voorkom roest in het interieur van de auto en gebruik een vochtvreter.

Teveel roest APK afkeur?

Het staat maar al te vaak op de checklist van de apk-keurmeesters. In veel gevallen gaat het om cosmetische roest. Die tast weliswaar niet de constructie van de auto aan, maar het oxidatieproces woekert gaandeweg verder voort. En als roest eenmaal vat krijgt op dragende delen, komt de veiligheid in het geding, waardoor de auto niet door de APK komt.

De keuringseis is niet meer dan 15% roest op ophangdelen, de dorpels en kokerbalken van je auto. Wacht je APK dus niet af en verwijder de autoroest zo snel mogelijk. Dit is meestal niet alleen beter voor je auto, maar ook voor je portemonnee.

Tweedehands auto op het oog?

Wil je zeker zijn van jouw aankoop? Laat dan een aankoopkeuring uitvoeren en weet wat je koopt. Tijdens de aankoopkeuring wordt de auto op meer dan 50 belangrijke punten gecontroleerd. En die eventuele roest spotten wij ook.

 

Aankoopkeuring plannen

 

keuringsrapport-bovag

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×