Ben je opzoek naar een tweedehands auto, dan wil je geen onverwachte (reparatie)kosten. Het is belangrijk om inzicht te hebben in de  (voor)geschiedenis van je toekomstige auto. Zo heb je meer zekerheid en kun je veilig je auto kopen.

Onderhoudshistorie tweedehands auto

Iedere auto heeft een historie en moet onderhouden worden, doormiddel van kleine- en grote onderhoudsbeurten en de APK. Onderhoud je jouw auto niet goed, dan kunnen de kosten hoog oplopen. In een onderhoudsboekje kun je precies zien wat er allemaal gedaan is wat betreft beurten en eerder verrichte reparaties. Het geeft je inzicht hoe de eigenaren in het verleden met de auto zijn omgegaan en welk onderhoud er nog te wachten staat (bijvoorbeeld: distributieriem vervangen) of juist niet. De onderhoudshistorie kun je aantonen aan de hand van:
– Onderhoudsboekje
– APK rapport
– (Eventuele) onderhoudsfacturen

* Zijn de onderhoudsfacturen niet bewaard, dan kun je proberen om de facturen op te vragen bij de garage waar de reparaties en onderhoudsbeurten zijn uitgevoerd.

Wanneer en hoe een auto moet worden onderhouden, wordt door de fabrikant voorgeschreven. Dat is meestal na een bepaalde periode (bijvoorbeeld 1 jaar) of bij een X-aantal kilometers.

Tweedehands auto kopen

Wanneer je naar een tweedehands auto gaat kijken, vraag dan altijd naar de onderhoudshistorie. Hier moet de koper over kunnen vertellen en het liefst kunnen laten zien middels het onderhoudsboekje. Ontbreekt het onderhoudsboekje dan moet je afgaan op wat de koper je vertelt. Dat klinkt mooi, maar ben alert en ga niet alleen af op de blauwe ogen van de verkoper. Als je dit niet kunt checken kan dit voor de toekomst problemen opleveren. Helaas is niet iedere verkoper eerlijk.

De onderhoudshistorie geeft jou informatie over de auto en ondersteunt je bij de beslissing om de auto wel of niet te kopen. Zonder onderhoudshistorie kun je geen goede beslissing nemen, vandaar dat het belangrijk is dit te controleren.

Lees ook Gratis tips om een miskoop te voorkomen

Bekijk de onderhoudshistorie

Je kunt de onderhoudshistorie het beste bekijken aan de hand van het onderhoudsboekje. Bij jonge occasions is het onderhoudsboekje doorgaans aanwezig, maar bij een oudere occasion die meerdere eigenaren heeft gehad kan het onderhoudsboekje nog eens zoek raken. Controleer dan altijd de auto online aan de hand van het kenteken, hier kun je gegevens inzien zoals kilometerstand (logisch, onlogisch of geen oordeel) en/of het gaat om een import auto. Zie de website van het RDW en ga naar RDW Kentekencheck.

Een auto moet tenminste een keer per jaar een beurt hebben. Dus een auto van 10 jaar auto oud moet ongeveer 10 stempels in het onderhoudsboekje hebben staan. Dit is wel afhankelijk van het merk en model auto.

Meer lezen Bekijk hoe Mieke met zekerheid een auto kocht

Staat auto en schade

Een tweedehands auto bevat natuurlijk gebruikerssporen. Bekijk altijd of de leeftijd van de auto past bij de gebruikerssporen die je ziet (bijvoorbeeld: krasjes aan de buitenkant of bekleding die versleten is). Is de auto te mooi voor zijn leeftijd, zet hier dan je vraagtekens bij. Het kan zijn dat de auto amper gebruikt is, maar het kan ook zomaar zijn dat de auto is overgespoten. En dan is de vraag waarom? Is dit gedaan vanwege blikschade door een eerder ongeluk?

Schadeherstel valt namelijk niet onder ‘normaal’ onderhoud. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor schade er was en hoe dit is gemaakt is.

Meer lezen Verbogen schadeverleden occasions

Twijfels over je toekomstige auto

Blijf je twijfels houden over het onderhoud of schadeverleden van de auto, laat dan een aankoopkeuring doen door Occasionkeuring Nederland. Wij geven je een eerlijk advies en controleren jouw auto op meer dan 50 punten, van het onderhoudsboekje tot technische onderdelen. Zo loop je geen onnodig risico en voorkom je een miskoop.

Ga naar Aankoopkeuring inplannen

Koop veilig je auto met Occasionkeuring Nederland

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×