Vaak zijn hybride auto’s duurder in aanschaf. Een tweedehands auto zou een optie kunnen zijn, maar waar moet je allemaal op letten én is het verstandig om een tweedehands hybride te kopen?

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto maakt gebruik van twee motoren: een verbrandingsmotor en een elektromotor. De verbrandingsmotor haalt brandstof uit de brandstoftank, benzine of diesel. De elektromotor draait op stroom uit de accu die in de auto zit. Deze kunnen onafhankelijk van elkaar functioneren.

Verschillende soorten hybride auto’s

Hybride auto’s zijn er in vele soorten. Je hebt keus uit mild en/of half hybride, volledig hybride en plug-in hybride. Het doel is het zelfde, een laag brandstofverbruik.

Een mild en/of half hybride wordt tijdens het optrekken de verbrandingsmotor ondersteunt door de elektrische aandrijving. De energie die vrijkomt bij het remmen wordt weer teruggevoerd naar de accu.

Daar in tegen kan een volledig hybride zowel op de gehele verbrandingsmotor als op de elektromotor rijden. Deze zijn op elkaar aangesloten en dat betekent dat de elektromotor wordt opgeladen als er wordt gereden met de verbrandingsmotor. Tijdens het remmen wordt de energie omgezet in elektriciteit.

En een plug-in hybride herken je aan de stekker waarmee de auto wordt opgeladen. Hierbij moet je zelf de accu voorzien van stroom doormiddel van een stroompaal. 

Voordelen hybride auto

  • Goedkoper in gebruik omdat ze minder brandstof verbruiken
  • Beter voor het milieu, minder CO2 uitstoot
  • Je betaald minder wegenbelasting
  • Zakelijke rijders kunnen bijtelling ontvangen
  • Stiller rijden

Nadelen hybride auto

  • Duurder in aanschaf
  • Het fabriceren en slopen van de accu’s is milieuvervuilend
  • Door de stille motoren, hoor je een hybride auto niet aankomen

Lees meer Nederland switch naar hybride

Tweedehands hybride aankoopkeuring

Er worden steeds meer hybride auto’s verkocht, waardoor er meer gebruikte hybrides op de markt komen. Maar is dit technisch ook een verstandige aankoop? Er kunnen problemen op de loer liggen, waaronder de grootste koste post – de accu. Het vervangen van een accu is een kostbare investering (+/- 1800) en dat wil je uiteraard voorkomen. Normaal gesproken ligt de levensduur van een accu tussen de 5 á 20 jaar. Maar heb je twijfels, koop dan de tweedehands hybride auto met (fabrieks-)garantie óf laat een professional je toekomstige hybride auto nakijken tijdens een aankoopkeuring. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met ons Occasionkeuring Nederland.

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×