Hoe belangrijk is de State of Health bij elektrische auto’s?

In de snel evoluerende wereld van mobiliteit vormen elektrische auto’s een steeds prominentere plaats. Met hun efficiëntie, milieuvriendelijkheid en voortdurende technologische vooruitgang zijn ze een aantrekkelijke keuze geworden voor veel autobezitters. Een van de meest cruciale aspecten van elektrische voertuigen is de accu, die fungeert als het hart van de auto’s.

Het eerste punt van aandacht is het verschil in componenten tussen elektrische auto’s en brandstofauto’s. Elektrische voertuigen hebben doorgaans minder bewegende delen, maar de accu, als een integraal onderdeel, is cruciaal voor de werking van het voertuig. Helaas, in het geval van een defecte accu, kan dit leiden tot aanzienlijk hoge kosten en zelfs tot een totaalverlies van het voertuig.

Accu als één geheel

Het probleem met accu’s in elektrische auto’s is dat ze vaak als één geheel zijn geïntegreerd, wat betekent dat ze niet eenvoudig kunnen worden gerepareerd. Een defecte accu kan alleen worden vervangen door een gereviseerd of nieuw exemplaar, wat een aanzienlijke investering is.

SoH-test

Om de gezondheid van een accu te beoordelen, wordt vaak gebruikgemaakt van de State of Health (SoH)-test. Deze test biedt inzicht in de actuele capaciteit van de accu in vergelijking met de oorspronkelijke capaciteit, zoals gespecificeerd door de fabrikant. Een lagere SoH-waarde kan leiden tot een verminderde actieradius en daarmee tot een lagere restwaarde van de auto.

Het is echter belangrijk op te merken dat de State of Health niet altijd accuraat is. Verschillende methoden, van boordcomputerweergaven tot gespecialiseerde tests, kunnen variërende resultaten opleveren. Dit benadrukt de noodzaak van betrouwbare en gestandaardiseerde diagnostische methoden om ervoor te zorgen dat de gezondheid van de accu nauwkeurig wordt beoordeeld.

Verschillende aanbieders van accu-diagnostiek, zoals Aviloo, Bosch, Dekra, Hella en Mahle, bieden diverse testmethoden aan, variërend van statische tests tot dynamische laadcyclustests. Het is van cruciaal belang dat deze diagnostische tools regelmatig worden geüpdatet om te kunnen voldoen aan de snel evoluerende technologieën in elektrische voertuigen.

In het licht van de groeiende populariteit van elektrische auto’s en de toenemende vraag naar gebruikte exemplaren, is de State of Health een onmisbaar onderdeel geworden voor occasions in Nederland. Het nauwkeurig beoordelen van de accugezondheid draagt niet alleen bij aan de veiligheid en prestaties van het voertuig, maar ook aan het vertrouwen van de consument in elektrische auto’s.

Benieuwd of wij jou kunnen helpen? Plan dan eenvoudig je afspraak!

Aankoopkeuring plannen

Hoe belangrijk is de State of Health bij elektrische auto’s?

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×