Heb je je auto niet op tijd kunnen brengen voor de Algemene Periodieke Keuring (APK)? In dat geval is je APK verlopen. Dit kan komen door verschillende redenen. Je hebt misschien een auto gekocht waarvan de APK al verlopen is, of je hebt de herinneringsbrief gemist. Het is gelukkig mogelijk om je auto te verzekeren voor de dag van de keuring, ook al is je APK verlopen. Dit geldt voor zowel de heen- als de terugreis naar het erkende APK-garage. Lees er hier meer over!

APK-vervaldatum en verzekering

Wanneer de APK-vervaldatum van je auto is verstreken, voldoet je voertuig niet meer aan de wettelijke vereisten op het gebied van veiligheid en milieu. Dit heeft vaak grote gevolgen voor je autoverzekering. Meestal biedt een autoverzekering namelijk geen dekking bij schade wanneer de APK verlopen is. Dit betekent dat je zelf voor de kosten van reparaties en eventuele schadeclaims van anderen moet opdraaien als je een ongeluk krijgt terwijl je APK niet geldig is. Je kunt jouw autoverzekering afsluiten en de opties vergelijken om te kijken hoe het precies zit.

Gedoogbeleid en rijden naar een garage

Op het moment dat je APK verlopen is, maar je al een afspraak hebt gepland, dan is er in Nederland een gedoogbeleid dat je enige ruimte biedt. Je mag tot twee maanden na de vervaldatum van je APK met je auto naar een garage rijden. Er zijn wel een paar voorwaarden: je moet kunnen bewijzen dat je een afspraak hebt voor de APK van je auto. Ook moet je de kortste route naar de garage nemen, en de garage moet in of vlakbij je woonplaats zijn. Dit gedoogbeleid is onderdeel van het Besluit Voertuigen. Op die manier hebben bestuurders met een verlopen APK en een geplande afspraak dus wat speelruimte.

Verzekering en ongevallen

Zelfs als je binnen het gedoogbeleid valt met een verlopen APK, moet je weten hoe je verzekering eventuele ongevallen afhandelt in die periode. Je kunt hiervoor je autoverzekering berekenen via Allianz Direct en kijken welke dekking je hebt. Ben je verzekerd? Het kan dan zijn dat je na een ongeval moet bewijzen dat het niet veroorzaakt is door technische mankementen die te wijten zijn aan de verlopen APK. Dus, als je een ongeluk krijgt en je auto heeft gebreken die gerelateerd zijn aan de verlopen APK, dan kan je verzekeraar weigeren om de schade te dekken. De verzekeraar ziet je auto dan niet als veilig, omdat je geen geldige APK hebt gehad. Je kunt dus problemen krijgen wanneer je een schadeclaim gaat indienen.

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×