5 Essentiële tips voor een succesvolle proefrit

Je hebt je oog laten vallen op een prachtige tweedehands auto. De prijs is juist, de kleur is precies wat je zocht, en het merk en model spreken je aan. Maar voordat je definitief beslist, wil je natuurlijk zeker weten of deze auto net zo goed rijdt als dat hij eruitziet. Dat betekent dat het tijd is voor een proefrit. Maar waar moet je op letten tijdens deze testrit? Occasionkeuring Nederland biedt 5 waardevolle tips voor iedere proefrit.

  1. Start van de controle

Zorg ervoor dat ramen en deuren soepel openen en sluiten. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het wordt soms over het hoofd gezien. Controleer ook de werking van de gordels, de centrale deurvergrendeling en de airconditioning. Verander ook eens de positie van je stoel om te zien of dit zonder problemen werkt.

  1. Onder de motorkap

Ook als je geen verstand hebt van auto’s, is het de moeite waard om onder de motorkap te kijken. Controleer of er voldoende olie en koelvloeistof aanwezig zijn, wat een indicatie kan geven van goed onderhoud. Let ook op de kwaliteit van de olie, deze moet een helder gele kleur zijn.

  1. Maak de proefrit alleen

Een proefrit maak je het beste alleen. Als je hulp nodig hebt bij de aankoop, nodig dan je partner uit, maar laat de verkoper buiten wachten. Als de verkoper zich zorgen maakt dat je wegrijdt met de auto, kun je altijd iets als onderpand achterlaten. Zonder de verkoper kun je rustig testen of de auto echt bij je past. We raden ook aan om altijd de radio uit te zetten. Zo kun je het beste horen of er ongewenste geluiden aanwezig zijn.

  1. Test verschillende rijsituaties

Rijd zowel in de stad als op landwegen en snelwegen. Let goed op hoe de auto zich gedraagt in verschillende situaties: bij maximale snelheid op de snelweg, langzaam rijden, op rechte stukken en in bochten. Zet hierbij de radio uit en concentreer je op de eventuele bijgeluiden die je hoort. Hoor je een geluid bij het sturen in scherpe bochten? Zie je overmatige uitlaatrook? Probeer alle mogelijke schakelcombinaties, ook de achteruitrijversnelling en controleer of alles soepel verloopt.

  1. Handen vrij tijdens de rit

We raden niet aan om zonder handen te rijden, maar je kunt wel even een stukje rechtdoor rijden op een vlakke weg en het stuur loslaten. Op deze manier kun je controleren of de auto niet naar één kant trekt. Een kleine correctie is normaal, maar als je merkt dat de auto sterk naar links of rechts trekt, kan er iets mis zijn. Dit kan te maken hebben met de banden, de remmen, of de vering. In het ergste geval kan er een probleem zijn met de stuurinrichting, wat een dure reparatie kan zijn.

Aan de hand van deze tips weet jij waar je op moet letten tijdens het maken van een proefrit. Natuurlijk zijn er altijd situaties die je zelf niet kan overzien, of zelf niet op kan letten. Maar met deze tips kom je al heel ver!

Vragen? Bezoek onze faq!

Hier lees je de veelgestelde vragen van onze gebruikers.

Vragen?

Stuur ons een bericht!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×